Színek

Színek

szinkocka

Nem kérdés, hogy befolyással vannak-e ránk a színek, hiszen nyitott szemmel 80%-al nő az érzékelésünk. Az érzékeinkre és a testünkre is hatást gyakorolnak, így nem csoda, hogy döntéseinket, érzéseinket is befolyásolni tudják. Ha ismerjük hatásukat, bámulatos dolgokra használhatjuk őket a mindennapi életben (öltözködés, lakberendezés) és munkánk során, legyen az kiadványtervezés, arculat készítés, építészet, gyógyítás és még számtalan területen. A helytelen használat egy rossz álomnál, vagy étvágytalanságnál rosszabbat is okozhat egy cégnek, ha hatástalan marad a reklám, vagy ha nem emelik le a termékét a polcról. Mindez egy rosszul megválasztott szín miatt!

Következő sorozatunkban a színek birodalmába kalauzoljuk el Önt. Tartson velünk!

Amióta világ a világ, az embereket foglalkoztatják a színek, a tudomány minden területén kutatás tárgya. Jungszerint a tudatalatti anyanyelve. Max Lüscher svájci pszichológus szerint a vörös, kék, zöld és sárga szín az emberi önértékelés négy alapvető érzésének felel meg. A vörös önbizalmat, a kék elégedettséget, a zöld önbecsülést, a sárga, pedig belső szabadságot jelent. Az ezoterikus tudomány szerint az emberiség fejlődése során fokozatosan gazdagodik a színérzékelés, és szoros összefüggésben van a korszak szellemi szintjével. Érzésvilágunk, jó közérzetünk a bennünket körülvevő színességből is fakad. A kínaiak még az ízekkel is összefüggésbe hozzák a színeket. Megfigyelték, hogy a kéket kedvelők sózzák az ételt, míg a zöldet szeretők édesszájúak, az ibolyaszínt választók pedig, a keserűt szeretik. Akinek a vörös a kedvence, egészen biztos, hogy szereti az erőset.

Eltérő kultúrák, különböző hatások

Eltérő kultúrákban egy-egy szín különböző jelentéssel bír. Ezt a tényt szem előtt tartva, nem járunk úgy, ahogy a McDonald’s Japánban. Eleinte nem értették, mi bajuk van az embereknek a reklámbohóccal. A megoldás kézenfekvő: a keleti kultúrákban a fehér a gyász színe, így nem szívesen falatoztak a fekete kaszással egy étteremben.

Tehát míg a keleti kultúrákban a fehér, addig nyugaton a fekete a gyász színe. A  vörös és a sárga szimbolikája szintén eltérő. A kereszténység számára a vörös Krisztus szenvedéseit, a sárga Júdás árulását, tehát a gyávaságot jelképezi. Ugyanakkor Kínában a vörös szín szerencsehozó jelentéssel bír, a sárga pedig, kizárólag a császárt illeti meg.

Színszimbolika

Hippokratész az emberi vérmérséklet jellemzésére a színeket használta:

szangvinikus – vörös, kolerikus – sárga, melankólikus – fekete, flegmatikus – fehér

Az ókorban a négy alapelem megjelölésére:

tűz – vörös, levegő – sárga, víz – zöld, föld – kék

A heraldikában is jelentéssel bírtak a színek:

bátorság – vörös, állhatatosság – narancs, tisztelet – sárga, termékenység – zöld,
őszinteség – kék, méltóság – bíbor

Piros

piros_ruha

A piros a vér, és a tűz színe, így gyakran a háborúval, veszéllyel, erővel társítják, de megjelenik a szerelem, a vágy, a szenvedély kifejezőjeként is.

A piros előtérbe hozza a képeket, és a szövegeket. Használatos mint kiemelő szín, hogy az embereket gyors döntésre kényszerítse. A reklámokban a piros gyakran valamilyen erotikus tartalomra utal (piros ajkak, piros körmök, piros lámpás negyed, stb.). A piros széles körben használt szín a veszély jelzésére (magasfeszültség, közlekedési lámpák). Ezt a színt gyakran társítják még az energiával, energikus élettel, ezért nyugodtan lehet használni energiaitalok, játékok, autók, sportszerek reklámozásához.

A piros egy nagyon érzelmes, gazdag szín, felgyorsítja az ember belső folyamatait, növeli a légzésszámot és emeli a vérnyomást. Nagyon feltűnő szín, ezért lettek pirosak a stoptáblák és a tűzoltó felszerelések is. A piros szín növeli a bátorságot, ezért található meg számos ország nemzeti zászlaján. Az európai népszokásokban a húsvéti piros tojás a termékenység jelképe.

A piros világos árnyalatai az élevezetet, a szexualtiást, szenvedélyt, az érzékenységet és a szerelmet jelképezik, míg a sötétebb árnyalatok az erőt, az akaraterőt, a dühöt, a vezetést, bátorságot, vágyódást, rosszakaratot és haragot sugalnak.
A rózsaszín a romantikát, a szerelmet és a barátságot jelzi az embereknek, illetve a nőies tulajdonságokat, passzivitást.
A barna megbízhatóságot, és fériasságot jelképez.

(forrás: tutorial.hu, prosign.hu, wikipédia)

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.